Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla B-vitamiinit eivät estä muistin heikkenemistä

B-vitamiinit eivät estä muistin heikkenemistä

B12-vitamiini ja B-vitamiineihin kuuluva foolihappo eivät ehkäise muistin heikkenemistä, vaikka niin on epäilty, Neurology-lehdessä julkaistu hollantilaistutkimus osoittaa. Hollantilaisten tutkimus on yksi suurimmista B-vitamiinien ja muistin sekä muiden kognitiivisten toimintojen yhteyksiä selvittäneistä tutkimuksista.

Kyseisten B-vitamiinien on ajateltu vaikuttavan muistiin homokysteiini-aminohapon välityksellä. Homokysteiinin runsaus on yhdistetty muistin heikkenemiseen ja Alzheimerin tautiin. B12-vitamiini ja foolihappo vähentävät homokysteiiniä, joten niiden on toivottu myös ehkäisevän muistisairauksia.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa 2 900 keskimäärin 74-vuotiasta söi kahden vuoden ajan päivittäin B12- ja foolihappolisiä tai lumevalmistetta. Muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja mitattiin tutkimuksen alussa ja lopussa. Kaikkien osallistujien homokysteiinitasot olivat korkeita tutkimuksen alussa.

Tutkimuksen aikana homokysteiinin pitoisuudet pienenivät huomattavasti enemmän ryhmässä, joka söi B-vitamiinilisiä, mutta tämä ei näkynyt muistitestien tuloksissa.

Tulokset viittaavat vahvasti siihen, etteivät B12- ja foolihappolisät ehkäise muistin heikkenemistä, mutta havainnot kyseenalaistavat myös homokysteiinin roolin muistisairauksissa. Jos tulokset pitävät paikkansa, homokysteiini ei todennäköisesti altista sairastumisille.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2014)
neurology.org

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje