Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Selkäkivut yleistyvät mitä enemmän töissä joutuu nostamaan

Selkäkivut yleistyvät mitä enemmän töissä joutuu nostamaan

Raskaita kantamuksia työssään usein nostavat ovat selvästi muita suuremmassa vaarassa loukata selkänsä ja kärsiä alaselkäkivuista. Tuoreen hollantilaistutkimuksen perusteella riski kasvaa mitä useammin ja painavampia kuormia työntekijä nostaa.

Hollantilaisten tulokset ovat tervetulleita, sillä vaikka nostelu on tunnettu selkäkipujen aiheuttaja, yhteyttä tutkivat tutkimukset ovat päätyneet monenlaisiin tuloksiin.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat kahdeksan aikaisemman tutkimuksen yhteisanalyysiin, ja niiden perusteella alaselkäkipujen riski kasvaa noin 10 prosenttia jokaista päivittäistä yli 10 kilon nostoa ja jokaista kymmentä nostokertaa kohden.

Tämän perusteella tutkijat laskivat, että varsinkin yli 25 kilon taakkoja yli 25 kertaa päivässä nostavat ovat selvästi suuremmassa alaselkäkipujen vaarassa kuin työntekijät, jotka eivät nostele raskaita taakkoja työssään.

Arviolta kahdeksan suomalaisaikuista kymmenestä potee alaselkäkipuja elämänsä aikana. Nostelun lisäksi huonot työasennot ja mm. myös tupakointi lisäävät kipuilun vaaraa. Suuri osa tapauksista paranee itsestään, mutta osa edellyttää lääkärin hoitoa. Alaselän kivut ovat yleisimpiä työkyvyttömyyden ja sairauspoissaolojen aiheuttajia.

Uutispalvelu Duodecim
(Occupational & Environmental Medicine 2014;71:871–877)
http://oem.bmj.com/content/71/12/871.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje