Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tulehduslääkitykset saattavat lievittää myös masennusta

Tulehduslääkitykset saattavat lievittää myös masennusta

Tulehduskipulääkkeitä ja muita tulehdustiloja vähentäviä lääkkeitä käyttävät saattavat saada helpotusta myös masennusoireisiinsa, tuore tutkimus vihjaa. Masennukseen usein liittyy tulehdustila, joten yhteys on mahdollinen.

Tutkijoiden havainnot perustuvat 14 aikaisemman tutkimuksen yhteisanalyysiin, joka koostui 6 300 masennusoireista kärsivän terveystiedoista. Tutkimukset olivat satunnaistettuja ja lumekontrolloituja.

Analyysin perusteella tulehdusta vähentäviä lääkkeitä käyttäneiden masennusoireet lieventyivät tutkimusten aikana enemmän kuin verrokkien, jotka saivat lumelääkkeitä. Yhteys havaittiin potilailla, jotka olivat saaneet masennusdiagnoosin sekä lievempiä masennusoireita potevilla.

Tarkemmassa analyysissa masennusta lievittävä vaikutus liittyi etenkin selekoksibi-tulehduskipulääkkeisiin.

Tutkijat pitävät tuloksiaan kiinnostavina, mutta tutkimuksen luonteesta ja taustamuuttujien suuren määrän vuoksi niitä pitää tulkita varovasti. Pelkästään näiden tulosten valossa kenenkään ei pidäkään lääkitä masennusoireitaan tulehduskipulääkkeillä.

Tutkimus julkaistiin Jama Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Psychiatry 2014,doi:10.1001/jamapsychiatry.2014.1611)
http://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1916904#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje