Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Antikolinergiset lääkkeet saattavat lisätä sekavuuskohtauksia useita lääkkeitä käyttävillä iäkkäillä

Antikolinergiset lääkkeet saattavat lisätä sekavuuskohtauksia useita lääkkeitä käyttävillä iäkkäillä

Iäkkäät potilaat ovat tavallista suuremmassa vaarassa joutua sairaalahoitoon sekavuuden tai dementian takia, jos he käyttävät samanaikaisesti useaa antikolinergista lääkettä. Antikolinergisia lääkkeitä käytetään muun muassa Parkinsonin taudin, keuhkoahtauman ja virtsankarkailun hoitoon.

Tiedot perustuvat australialaistutkimukseen, jossa käytettiin iäkkäiden antikolinergisia lääkkeitä käyttävien rekisteritietoja kahden vuoden ajalta.

Tulosten perusteella iäkkään potilaan riski joutua sairaalaan sekavuuden tai dementian takia oli noin kaksinkertainen, jos hän käytti kahta antikolinergista lääkettä ja lähes nelinkertainen, jos lääkityksiä oli kolme tai useampia.

Osa antikolinergisista lääkkeistä saattaa mm. heikentää niitä käyttävien kognitiivista toimintakykyä, mikä voi selittää australialaisten tulokset. Lääkkeiden lisäksi kuitenkin moni muukin seikka voi selittää, miksi useita samanaikaisia lääkityksiä tarvitsevat joutuvat todennäköisemmin sairaalaan sekavuuden tai dementian takia.

Havainnot julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Geriatrics Society 2014;DOI:10.1111/jgs.13054)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jgs.13054/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje