Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lihavuusleikkaukset ehkäisevät aikuistyypin diabetesta

Lihavuusleikkaukset ehkäisevät aikuistyypin diabetesta

Lihavuusleikkauksen läpikäyvät pienentävät riskiään sairastua diabetekseen jopa 80 prosenttia, tuore brittitutkimus osoittaa. Brittien tulos vahvistaa lähivuosina kertynyttä tutkimustietoa lihavuusleikkausten ja diabeteksen yhteyksistä.

Rekisteritietojen avulla tutkijat seurasivat 2 200 erittäin lihavaa lihavuusleikkauksessa ollutta potilasta, jotka eivät sairastaneet diabetesta ennen leikkausta sekä yhtä montaa samanikäistä ja -painoista, jotka eivät olleet lihavuusleikkauksessa.

Tutkittavia seurattiin pisimmillään seitsemän vuotta. Seurannan aikana aikuistyypin diabetekseen sairastui vain 40 lihavuusleikkauksessa ollutta, mutta verrokeista sairastui peräti 180, mikä tarkoittaa noin 80 prosenttia pienempää sairastumisriskiä lihavuusleikkauksessa olleille.

Brittien tulokset osoittavat aikuistyypin diabeteksen estyvän monilla lihavuusleikkauksen ansiosta, mutta aiempien tutkimusten valossa vaikutus ei välttämättä jää pysyväksi kaikilla potilailla. Hiljattain julkaistun ruotsalaistutkimuksen mukaan moni potilas, joka paranee diabeteksesta lihavuusleikkauksen jälkeen, sairastuu siihen uudelleen viidentoista vuoden sisällä leikkauksesta.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Diabetes & Endocrinology 2014;doi:10.1016/S2213-8587(14)70214-1)
http://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(14)70214-1/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje