Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Antibioottikuurit yhteydessä pikkulasten lihavuuteen

Antibioottikuurit yhteydessä pikkulasten lihavuuteen

Paljon antibioottikuureja alle kaksivuotiaana syöneet näyttäisivät lihovan muita lapsia herkemmin, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Tutkimus julkaistiin Jama Pediatrics -lehdessä, ja sen perusteella yhteys havaitaan lapsilla, jotka joutuvat ottamaan ainakin neljä antibioottikuuria alle kaksivuotiaina. Heistä 11 prosenttia useampi on ylipainoinen 2–5-vuotiaana kuin vähemmän antibioottikuureja saaneista.

Kun analyysissa huomioitiin minkälaisilla antibiooteilla lapsia oli hoidettu, yhteys havaittiin ainoastaan lapsilla, jotka olivat saaneet laajakirjoisia antibiootteja.

Tutkijat selvittivät myös monien muiden tekijöiden mahdollisen vaikutuksen lasten lihavuuteen. Tällöin selittäviksi tekijöiksi nousivat myös muun muassa astma ja steroidilääkitykset.

Tulokset eivät paljasta, mistä antibioottikuurien ja lihavuuden yhteys johtuu, mutta mahdollisia selityksiä on useita. Laajakirjoisilla antibiooteilla hoidettiin etenkin lasten infektiosairauksia. Onkin mahdollista, että infektiosairaudet vaikuttivat yhteyteen. Joissain tutkimuksissa myös suoliston bakteerikannat on yhdistetty lihavuusriskiin, joten toistuvat antibioottikuurit saattavat lihottaa myös sotkemalla suoliston bakteerikannat.

Tutkimuksessa käytettiin 65 000 lapsen rekisteritietoja.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Pediatrics 2014;168:1063–1069)
http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1909801#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje