Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ehkäisypillerit eivät vaikuta elinikään

Ehkäisypillerit eivät vaikuta elinikään

Ehkäisypillereiden käyttöön liittyy monia terveyshyötyjä ja -haittoja, mutta naisten elinikään niiden käyttö ei vaikuta. Joitain pieniä yhteyksiä tosin havaitaan yksittäisiin syöpätyyppeihin, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat yli 120 000 naisen 36-vuotiseen seurantaan. Ehkäisypillereiden käyttöä kyseltiin kahden vuoden välein vuosina 1976–1982. Hieman yli puolet naisista oli käyttänyt ehkäisypillereitä ainakin jonkin aikaa.

Lähes neljäkymmentä vuotta kestäneen seurannan aikana 32 000 naista kuoli, mutta kuolemat olivat yhtä yleisiä ehkäisypillereiden käytöstä riippumatta. Pitkään ehkäisypillereitä käyttäneillä havaittiin tosin hieman tavallista enemmän rintasyöpäkuolemia ja hieman vähemmän munasarjasyövästä johtuvia kuolemia, mutta erot muihin naisiin eivät olleet kovin suuria.

Pillereitä käyttävät menehtyivät onnettomuudessa tai väkivallan uhrina muita naisia todennäköisemmin, mutta tutkijoiden mukaan tämä ei liittynyt ehkäisypillereiden käyttöön.

Brittien tulokset ovat tervetulleita, sillä ehkäisypillereiden pitkäaikaisvaikutuksia on voitu tutkia vasta viime vuosina, kun niiden käytöstä on kertynyt tarpeeksi seurantatietoja. Havainnot kuitenkin koskevat vain vanhempia ehkäisypillereitä, joissa käytettiin suurempia hormoniannoksia kuin nykyisissä kolmannen ja neljännen sukupolven ehkäisypillereissä.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2014;349:g6356)
http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6356

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje