Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kaksisuuntaista mielialahäiriötä ei pidä lääkitä vain masennuslääkkeellä

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä ei pidä lääkitä vain masennuslääkkeellä

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavia ei kannata lääkitä pelkillä masennuslääkkeillä. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan tämä lisää huomattavasti potilaiden maanisia vaiheita. Samaa ei tapahdu, jos masennuslääkitys yhdistetään samanaikaiseen mielialantasaaja-lääkitykseen.

Ruotsalaisten tulokset julkaistiin American Journal of Psychiatry -lehdessä, ja niiden perusteella pelkällä masennuslääkityksellä olevat potilaat saavat maniajaksoja lähes kolme kertaa todennäköisemmin kuin potilaat, jotka käyttävät lisäksi mielialantasaajia kuten litiumia.

Yhdistelmälääkityksellä olevien maniajaksoissa ei havaittu muutoksia kolmen kuukauden seurannassa. Maniajaksot sen sijaan vähentyivät, kun lääkityksiä oli jatkettu 3–9 kuukautta.

Kaksisuuntaiselle mielialahäiriölle on ominaista vuorottelevat masennus- ja maniajaksot. Jaksojen välillä henkilö voi olla täysin oireeton. Sairaus tunnetaan myös maanisdepressiivisenä häiriönä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Psychiatry 2014;171:1067–1073)
http://ajp.psychiatryonline.org/article.aspx?articleid=1882900

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje