Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kylmä muuttaa huonon rasvan hyväksi

Kylmä muuttaa huonon rasvan hyväksi

Altistuminen kylmälle voi yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan muuntaa kehon tavallista, ns. valkeaa rasvaa ja laittaa sen tuottamaan lämpöä. Tämä muuntunut rasva saa piirteitä, jotka tavallisesti kuuluvat ruskealle rasvalle.

Ruskea rasva on rasvatyyppi, joka polttaa energiaa ja glukoosia tuottaakseen lämpöä. Tällaista rasvaa on monilla eläimillä sekä myös ihmisvauvoilla. Aikuisilla sitä on vähänlaisesti.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat kokeeseen, jossa 55 vapaaehtoisen koehenkilön vatsan rasvakudoksista otettiin kudosnäytteet kesällä ja talvella. Näin tutkijat toivoivat näkevänsä miten ympäristön lämpötila vaikuttaa rasvaan.

Kun tutkijat vertasivat näitä kudosnäytteitä ja etsivät niistä ruskean rasvan kehittymiseen viittaavia geenimerkkejä, he havaitsivat merkkiaineita 2–3-kertaa enemmän talvisin. Merkkiaineet lisääntyivät kuitenkin vain normaalipainoisilla osallistujilla. Tutkijat epäilevät tämän johtuvan ylipainoon ja lihavuuteen liittyvistä tulehdustiloista.

Toisessa kokeessa tutkijat pyysivät 16 osallistujaa pitämään jääpussia reitensä päällä 30 minuutin ajan ja ottivat sen jälkeen reisistä koepalat. Tässäkin kokeessa ruskean rasvan geenimerkkiaineet kohosivat kylmäaltistuksen jälkeen.

Yhdysvaltalaisten havainnot viittaavat ihmisen rasvakudosten reagoivan ympäristön lämpötilaan samalla tavalla kuin monien eläinten ja että lihavuuteen liittyvä tulehdustila estää tätä prosessia. Valkeaa rasvaa on ihmisen kehossa ainakin tuhatkertaisesti enemmän kuin ruskeaa rasvaa, joten vähäinenkin lisäys valkean rasvan energiankulutuksessa voi olla merkittävä. Jos prosessia opitaan jäljittelemään esimerkiksi lääkkeiden avulla, se saattaa myös auttaa lihavuuden vähentämisessä.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2014:jc.2014-2440)
http://press.endocrine.org/doi/abs/10.1210/jc.2014-2440

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje