Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Iäkkään uniapnea voi altistaa kaatumisille

Iäkkään uniapnea voi altistaa kaatumisille

Yöllisistä hengityskatkoksista kärsivät iäkkäät saattavat kaatua ja saada luunmurtumia ikätovereitaan todennäköisemmin, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä, ja sen perusteella kaatumiset ja luunmurtumat ovat noin 30–40 prosenttia yleisempiä miehillä, joiden yöllinen hapensaanti on heikentynyt. Tämä johtuu yleensä unenaikaisista hengityskatkoksista eli apneasta.

Myös väsymys ja uniongelmat lisäävät kaatumisia, aiemmista tutkimuksista tiedetään, joten unella ja sen ongelmilla voi olla merkittävä vaikutus iäkkäiden kaatumisriskiin. Yöllisen hapenpuutteen ja uniapnean hoitaminen todennäköisesti myös ehkäisee kaatumisia ja murtumia

Tutkimukseen osallistui 2 900 yli 67-vuotiasta miestä, joille tehtiin unipolygrafiatutkimus. Kaatumisia seurattiin vuoden ja luunmurtumia seitsemän vuoden ajan.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Geriatrics Society 2014;DOI: 10.1111/jgs.13069)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jgs.13069/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje