Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Väsymysoireyhtymää potevien aivoista löytyi poikkeavuuksia

Väsymysoireyhtymää potevien aivoista löytyi poikkeavuuksia

Stanfordin yliopiston tutkijat ovat löytäneet väsymysoireyhtymää potevien aivoista rakenteellisia poikkeavuuksia, jotka voivat auttaa sairauden diagnosoinnissa. Poikkeavuudet saattavat myös liittyä sairauden syntymekanismiin.

Lääketieteellisessä Radiology-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 15 potilaan ja verrokin aivokuvauksiin.

Kun tutkijat vertasivat potilaiden ja verrokkien aivokuvia, he ensinnäkin havaitsivat eroja aivojen valkean aineen määrässä. Valkeaa ainetta oli potilailla vähemmän kuin terveillä, mikä saattaa johtua väsymysoireyhtymään kuuluvasta tulehdustilasta.

Potilaiden aivoissa oli lisäksi muita poikkeavuuksia, jotka todennäköisesti liittyivät väsymysoireyhtymään. Potilaiden aivoissa oli johdonmukaisia poikkeavuuksia hermoradan osassa (arcuate fasciculus), joka yhdistää otsalohkon ja ohimolohkon. Lisäksi potilaiden aivojen harmaassa aineessa oli paksuuntumista kohdissa, joita arcuate fasciculus yhdistää. Nämä poikkeavuudet olivat sitä suurempia mitä pahemmat väsymysoireyhtymän oireet potilaalla oli.

Yhdysvaltalaisten tulokset pitää varmistaa uusissa tutkimuksissa, mutta ne viittaavat aivomuutoksiin, jotka joko johtuvat väsymysoireyhtymästä tai ovat osa sitä. Joka tapauksessa nämä poikkeavuudet voivat auttaa diagnosoimaan väsymysoireyhtymää.

Kroonisena väsymysoireyhtymänä pidetään vähintään puoli vuotta jatkunutta, normaalia elämää pahasti vaikeuttavaa väsymystilaa, johon liittyy monenlaista kipuilua, pahoinvointia, huimausta ja monia muita oireita. Sen aiheuttajaa ei tunneta eikä siihen ole vakiintunutta hoitoa. Aikuisväestössä sitä potee noin 1–2 henkilöä sadasta.

Uutispalvelu Duodecim
(Radiology 2014)
http://pubs.rsna.org/loi/radiology

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje