Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Enterovirusinfektiot yhteydessä nuoruustyypin diabetekseen

Enterovirusinfektiot yhteydessä nuoruustyypin diabetekseen

Enterovirustartunnan saaneet lapset ovat muita suuremmassa vaarassa sairastua nuoruustyypin diabetekseen, tuore taiwanilaistutkimus osoittaa. Havainto lisää kasvavaa näyttöä enterovirusten osuudesta nuoruustyypin diabeteksen synnyssä.

Taiwanilaislasten ja -nuorten terveystietoihin perustuva analyysi osoitti enterovirustartunnan saaneiden lasten sairastuvan nuoruustyypin diabetekseen melkein puolitoista kertaa todennäköisemmin kuin muiden lasten.

Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että joka vuosi sadastatuhannesta enterovirustartunnan saaneesta taiwanilaislapsesta keskimäärin kuusi sairastui nuoruustyypin diabetekseen, kun muista lapsista sairastui suurin piirtein neljä.

Nuoruustyypin eli tyypin 1 diabeteksen syntymekanismia ei vielä tunneta, mutta sen uskotaan johtuvan perimästä ja ympäristötekijöistä. Suomessa nuoruustyypin diabetes on huomattavasti yleisempi kuin Taiwanissa, mutta enterovirusinfektioita on todennäköisesti vähemmän. Kuitenkin meilläkin tutkimukset ovat viitanneet enterovirusten ja nuoruustyypin diabeteksen yhteyteen.

Tutkijat ovat pohtineet enterovirusrokotteen kehittämistä, mutta vielä ei ole varmaa, mitkä enterovirukset altistavat diabetekselle. Jos tällainen rokote kehitetään, se ehkäisisi myös muita enterovirusten aiheuttamia sairauksia kuten sydäntulehdusta ja aivokalvotulehdusta.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Diabetologia-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetologia 2014;DOI:10.1007/s00125-014-3400-z)
http://www.diabetologia-journal.org/files/Lin.pdf

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje