Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Univaikeudet saattavat ennakoida vanhuksen itsemurhavaaraa

Univaikeudet saattavat ennakoida vanhuksen itsemurhavaaraa

Itsemurhan tekevät iäkkäät ovat usein kärsineet pitkäaikaisista uniongelmista ennen ratkaisuun päätymistään. Onkin mahdollista, että unen häiriintyminen on yksi iäkkäiden itsemurhariskiä suurentava tekijä.

Tiedot perustuvat yhdysvaltalaistutkimukseen, joka julkaistiin lääketieteellisessä JAMA Psychiatry -lehdessä.

Tutkimusta varten tutkijat seuloivat 14 000 kotonaan asuvaa iäkästä potilasta, joista 20 teki itsemurhan kymmenvuotisen seurannan aikana. Heitä verrattiin 400 samasta aineistosta poimittuun verrokkiin.

Itsemurhan tehneet olivat kärsineet univaikeuksista ja huonosta unen laadusta noin 40 prosenttia todennäköisemmin kuin verrokit, analyysi osoitti. Etenkin nukahtamisvaikeudet ja virkistämätön uni liittyivät itsemurhariskiin ja nostivat sen yli kaksinkertaiseksi verrattuna potilaisiin, joilla ei ollut uniongelmia. Yhteydet pysyivät ennallaan riippumatta siitä sairastivatko osallistujat masennusta.

Tutkijat pitävät tuloksiaan uskottavina, vaikkakin ne olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa. Jos univaikeudet todella suurentavat itsemurhariskiä, niiden hoitaminen voisi estää monta kuolemaa.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Psychiatry 2014;71:1129–1137)
http://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1895670#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje