Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Omega-3-rasvavalmisteet auttavat vain vauvojen hermostoa

Omega-3-rasvavalmisteet auttavat vain vauvojen hermostoa

Kasviöljyistä ja kalasta saatavat omega-3-rasvahapot ja niistä tehdyt valmisteet saattavat edistää vauvojen kognitiivisten toimintojen kehittymistä, mutta vanhempien lasten, aikuisten tai vanhusten aivoja ne eivät auta.

Tiedot käyvät ilmi hiljattain julkaistusta katsaustutkimuksesta, jossa yhdistettiin 34 tutkimuksen ja 13 000 vauvan, lapsen ja aikuisen seurantatiedot. Analyysiin valittiin vain laadukkaita tutkimuksia, joissa omega-3-rasvaa sisältävien valmisteiden tehoa verrattiin lumevalmisteisiin.

Kun kaikki aineistot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen, omega-3-valmisteiden käytön havaittiin liittyvän parempaan menestykseen kognitiivisia mielentoimintoja mittaavissa testeissä, mutta tämä todettiin vain vauvoilla. Vauvoilla omega-3-valmisteet edistivät useita tiedollisten ja tajunnallisten – mm. kielellisten ja motoristen toimintojen – kehitystä.

Vanhemmilla lapsilla ei havaittu samanlaista vaikutusta kuten ei myöskään aikuisilla eikä vanhuksilla, vaikka tutkimuksissa kognitiivisia mielentoimintoja mitattiin hyvin laajasti. Ne eivät vaikuttaneet myöskään muistin ja muiden kognitiivisten toimintojen heikentymiseen tai dementian kehittymiseen iäkkäillä.

Tulostensa perusteella tutkijat uskovat omega-3-valmisteiden todennäköisesti edistävän ainoastaan vauvojen ja pikkulasten hermoston kehitystä. Varsinkin DHA- eli dokosaheksaeenihappo, jota on etenkin kalassa, on tässä suhteessa hyvää. Tulokset eivät kumoa omega-3-rasvahappojen muita terveysvaikutuksia.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2014;DOI:10.3945/ajcn.114.095315)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2014/10/15/ajcn.114.095315.abstract?sid=a9e19e2a-cd52-4ebd-bde0-fc9de79bc3f5

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje