Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Insuliinipumppu sopii myös vaikeaa tyypin 2 diabetesta sairastaville

Insuliinipumppu sopii myös vaikeaa tyypin 2 diabetesta sairastaville

Insuliinipumput ovat turvallinen ja tehokas vaihtoehto myös tyypin 2 diabeetikoille, jotka tarvitsevat toistuvia insuliinipistoksia veren glukoositasojen hallintaan. Insuliinipumppujen tehokkuus on todistettu jo kauan sitten, mutta niiden sopivuus vaikeahoitoista tyypin 2 diabetesta sairastaville on jäänyt vähälle tutkimukselle.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 330 potilaan tutkimukseen, jossa puolet osallistujista satunnaistettiin insuliinipumppuhoitoon ja puolet saamaan useita päivittäisiä insuliinipistoksia. Tutkimuksen alkaessa potilaiden veren glukoositasapainoa kuvaavat HbA1c-tasot olivat keskimäärin 9 %.

Puolen vuoden hoidon jälkeen insuliinipumppuja käyttäneiden HbA1c oli laskenut keskimäärin yhden prosenttiyksikön, kun pistoksia saaneiden tasot olivat laskeneet vain 0,4 prosenttiyksikköä. Tutkimuksen päättyessä pumppuryhmäläiset tarvitsivat päivittäin keskimäärin 97 insuliiniyksikköä. Pistoksia saaneet tarvitsivat keskimäärin 122 insuliiniyksikköä.

Tutkijat pitävät tuloksiaan osoituksena insuliinipumppuhoidon sopivuudesta vaikeaa tyypin 2 diabetesta sairastaville. Tulokset olisi silti hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.

Insuliinipumppu on mukana kannettava laite, joka annostelee pikainsuliinia katetrin kautta suoraan vatsaan, reiteen tai pakaran kudokseen. Pumpun avulla annokset on helpompi ajoittaa ja pitää optimaalisen kokoisina.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2014;384:1265–1272)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2814%2961037-0/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje