Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kihtiin voi liittyä suurentunut diabetesriski

Kihtiin voi liittyä suurentunut diabetesriski

Kihtiä sairastavat saattavat sairastua myös diabetekseen tavallista helpommin. Yhteys saattaa olla hieman voimakkaampi naisilla, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Kihtiä potevan naisen riski sairastua aikuistyypin diabetekseen on noin 70 prosenttia suurempi ja miehen 20 prosenttia suurempi kuin kihtiä sairastamattomien. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että joka vuosi kihdin vuoksi tuhannesta naisesta 5 sairastuu diabetekseen ja tuhannesta miehestä noin 2.

Yhdysvaltalaisten havainto on mielenkiintoinen, sillä kihti on yhdistetty diabetesriskiin ainoastaan yhdessä aiemmassa tutkimuksessa ja siihen osallistui vain suuressa sydäntautivaarassa olevia miehiä.

Tulokset eivät osoita, miksi kihti lisäisi diabetesriskiä, mutta yhteys voi johtua mm. kihtiin liittyvästä tulehdustilasta ja yhteisistä riskitekijöistä.

Kihti on kivulias nivelsairaus, joka johtuu virtsahapon eli uraatin kiteytymisestä niveliin ja joskus myös muihin kudoksiin. Muun muassa alkoholi, ylipaino ja puriineja sisältävä ruokavalio pahentavat oireita. Puriineja on etenkin eläinten nahassa ja sisäelimissä sekä äyriäisissä ja monissa palkokasveissa.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Rheumatic Diseases 2014;DOI:10.1136/annrheumdis-2014-205827)
http://ard.bmj.com/content/early/2014/09/02/annrheumdis-2014-205827.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje