Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Isokieliset ovat alttiita uniapnealle

Isokieliset ovat alttiita uniapnealle

Lihavuus on merkittävä uniapnean riskitekijä, mutta silti kaikki ylipainoiset eivät sairastu siihen. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen tulosten perusteella selitys tälle voi löytyä kielen koosta ja etenkin siitä, miten paljon rasvaa ihmisen kielessä on.

Lääketieteellisessä Sleep-lehdessä julkaistut tulokset ovat hyvin mielenkiintoisia, sillä ne tarjoavat mekaanisen selityksen ylipainoisten uniapnealle.

Tulosten perusteella lihavien uniapneapotilaiden kielet ovat keskimäärin suurempia kuin lihavien, jotka eivät pode uniapneaa. Lisäksi heidän kielissään on enemmän rasvaa ja rasva kasaantuu etenkin kielen juuriosiin.

Suuri kieli voi helpommin tukkia hengitysteitä ja siten aiheuttaa uniapneaan kuuluvia hengityskatkoksia, mutta se saattaa myös rasittaa lihaksia, jotka pitävät kielen poissa hengitysteistä.

Tutkijat toivovat lääkäreiden huomioivan kielen koon mahdolliset vaikutukset uniapneaan lihavia potilaita hoitaessaan. Jatkossa he toivovat myös lisätutkimuksia, jotta selviää miten laihduttaminen näkyy kielen koostumuksessa ja vaikuttaako se uniapnean kehittymiseen.

Tutkimukseen osallistui 90 lihavaa uniapneapotilasta ja 31 lihavaa verrokkia. Osallistujien kielet tutkittiin magneettikuvauksella.

Uutispalvelu Duodecim
(Sleep 2014;37:1639–1648)
http://www.journalsleep.org/ViewAbstract.aspx?pid=29687

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje