Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Hajuaistin heikkeneminen ennustaa vanhuksen elinikää

Hajuaistin heikkeneminen ennustaa vanhuksen elinikää

Huono hajuaisti ja kyvyttömyys tunnistaa tavallisia tuoksuja voi vanhuksilla olla merkki lähestyvästä kuolemasta. Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan huono hajuaisti on vahvempi kuolleisuuden ennustaja kuin sydänvaivat tai keuhkosairaudet.

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat kolmentuhannen miehen ja naisen hajututkimuksiin ja seurantaan. Viiden vuoden seurannan aikana hieman yli 400 osallistujaa kuoli.

Kun tutkijat yhdistivät tutkimuksen alussa tehtyjen hajututkimusten tulokset kuolleisuustietoihin, he havaitsivat kuolleisuuden suurimmaksi ryhmässä, jonka hajuaisti oli ollut heikoin.

Hajutesteissä korkeintaan yhden hajun viidestä tunnistaneista 39 prosenttia menehtyi seurannan aikana. Kahdesta kolmeen hajua tunnistaneista kuoli 19 prosenttia ja neljä tai kaikki hajut tunnistaneista vain 10 prosenttia.

Hajuaisti heikkenee iän myötä, mikä nähtiin myös tässä tutkimuksessa, mutta ikä ei selittänyt tuloksia. Myöskään sosiaaliset ja taloudelliset erot, muu terveydentila, sukupuoli tai etninen tausta eivät selittäneet heikon hajuaistin ja kuolleisuuden yhteyttä. Luultavasti hajuaistin heikkeneminen kertoo silti elimistön ja terveydentilan yleisestä heikkenemisestä iän myötä.

Uutispalvelu Duodecim
(Plos One 2014;DOI:10.1371/journal.pone.0107541)
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0107541#abstract0

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje