Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liikunta parantaa koululaisten keskittymistä

Liikunta parantaa koululaisten keskittymistä

Tunti liikuntaa koulun jälkeen voi parantaa koululaisten keskittymiskykyä ja ajattelua, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Liikunnan hyödyt havaitaan jo yhdeksän kuukauden harrastamisen jälkeen.

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat kokeeseen, jossa runsaat kaksisataa 7–9-vuotiasta osallistui yhdeksän kuukauden ajan koulun jälkeen ohjattuun liikunta-leikkiryhmään tai vertailuryhmään.

Lapsille tehtiin kognitiivisia mielentoimintoja mittaavia testejä ja aivokuvaukset tutkimuksen alussa ja lopussa.

Liikuntaryhmiin osallistuneiden lasten fyysinen kunto parani tutkimuksen aikana, mutta lisäksi lasten testitulokset paranivat keskittymiskyvyn ja ns. kognitiivisen joustavuuden osalta. Kognitiivisella joustavuudella tarkoitetaan kykyä sopeuttaa ajattelua ja vaihtaa ajatusmallien ja käsitteiden välillä sekä ajatella useita asioita samanaikaisesti. Muun muassa luova ongelmien ratkaisu nojaa kognitiiviseen joustavuuteen. Myös liikuntaryhmäläisten kyky käsitellä tietoa nopeutui tutkimuksen aikana, tutkijat havaitsivat.

Tutkijat pitävät tuloksiaan osoituksena liikunnan kyvystä parantaa koululaisten aivojen toimintaa ja etenkin keskittymiskykyä. Muutokset olivat selvästi suurempia kuin verrokkiryhmässä havaitut muutokset, jotka vastasivat yhdeksän kuukauden kuluessa normaalisti havaittavia muutoksia tämän ikäisillä.

Tulokset julkaistiin Pediatrics-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2014;doi:10.1542/peds.2013-3219)
http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2014/09/24/peds.2013-3219.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje