Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Hedelmäsokeri ei altista rasvamaksalle

Hedelmäsokeri ei altista rasvamaksalle

Paljon fruktoosia eli hedelmäsokeria syövien on epäilty sairastuvan rasvamaksaan muita herkemmin. Tuoreen suomalaistutkimuksen perusteella epäily on aiheeton.

Kun tutkijat selvittivät verikokeiden perusteella keillä osallistujilla todennäköisesti oli rasvamaksa, hedelmäsokeria paljon saavien sairastumisriski päinvastoin paljastui pienemmäksi kuin vähiten saavien.

Tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat silti siihen, ettei fruktoosi ole rasvamaksan riskitekijä. Rasvamaksapotilaiden kannattaa joka tapauksessa välttää paljon fruktoosia sisältäviä ruokia ja juomia, koska fruktoosi voi rasittaa heidän maksaansa. Myös nopeat hiilihydraatit kuten sokerilimut ja karkit ovat vältettävien listalla.

American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat kahdentuhannen Helsingin syntymäkohortti -tutkimukseen osallistuneen terveystietoihin. Yhteyteen eivät vaikuttaneet osallistujien ikä, sukupuoli, koulutustaso, energiansaanti eivätkä monet elintavat.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2014;100:1133–1138)
http://ajcn.nutrition.org/content/100/4/1133.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje