Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Akupunktio ei auta krooniseen polvikipuun

Akupunktio ei auta krooniseen polvikipuun

Akupunktiota käytetään joskus pitkäaikaisten polvikipujen hoitoon, mutta tuoreen australialaistutkimuksen mukaan hoidot eivät todennäköisesti tepsi. Osa potilaista tosin voi saada lumevaikutukseen perustuvia hyötyjä, mutta ne eivät jää pysyviksi, tulokset osoittavat.

Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat hyvin tehtyyn kontrolloituun kokeeseen, jossa 280 kroonisista polvikivuista kärsivää satunnaistettiin neuloilla tehtävään akupunktioon, laser-akupunktioon, lume-laserhoitoon tai vertailuryhmään, joka ei saanut mitään hoitoja osana tutkimusta. Hoidot kestivät kolme kuukautta.

Kun hoitojen vaikutuksia kyseltiin potilailta kolme kuukautta myöhemmin ja vuoden kuluttua uudelleen, akupunktiota tai laserakupunktiota saaneet eivät kokeneet kipujensa vähentyneen tai toimintakykynsä parantuneen yhtään enempää kuin lumehoitoa saaneet.

Verrattuna potilaisiin, jotka eivät saaneet edes lumehoitoa, neula- ja laserakupunktiot vähensivät kipuja, mutta vaikutus oli pieni eikä sitä havaittu enää vuoden kuluttua hoidoista.

Yhdessä aikaisempien tutkimusten kanssa tulokset viittaavat akupunktion olevan tehoton pitkäaikaisten polvikipujen hoidossa eikä sitä siksi kannattaisi suosittaa potilaille.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2014;312:1313–1322)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1910110

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje