Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kahvittelu saattaa lisätä elinvuosia

Kahvittelu saattaa lisätä elinvuosia

Kolmesta neljään kuppia kahvia päivittäin juovat saattavat elää hieman muita pitempään, tuore tutkimus vihjaa. Tulokset eivät paljasta mistä yhteys johtuu, mutta kahvi voi aiempien tutkimusten mukaan ehkäistä mm. diabetesta.

Tulokset perustuvat vuosina 1966–2013 julkaistujen 21 kahvitutkimuksen aineistoihin ja niiden yhteisanalyysiin. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut lähes miljoona ihmistä ja heistä 120 000 menehtyi tutkimusten seurantojen aikana.

Analyysissaan tutkijat löysivät voimakkaan yhteyden kahvinjuonnin ja alhaisemman kuolleisuuden väliltä. Suurimmat vaikutukset näkyivät osallistujilla, jotka joivat 3–4 kupillista päivittäin. Heidän riskinsä menehtyä seurantojen aikana oli 16–21 prosenttia pienempi kuin osallistujien, jotka joivat kahvia vain harvoin. Yhteys koski kokonaiskuolleisuutta sekä sydänperäisiä kuolemia, mutta ei syöpäkuolemia.

Kahvin mahdollisia terveyshyötyjä on tutkittu runsaasti viime vuosina ja todennäköisesti kahvi voikin pienentää ainakin diabetesriskiä jonkin verran. Kahvin lisäksi kuitenkin hyvin moni muukin seikka voi selittää nyt havaitut yhteydet, joten tuloksia kannattaa tulkita maltilla.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2014;180:763–775)
http://aje.oxfordjournals.org/content/180/8/763.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje