Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Laskimotukos suurentaa kuolleisuutta vuosikymmenten ajan

Laskimotukos suurentaa kuolleisuutta vuosikymmenten ajan

Syvään laskimoveritulppaan tai keuhkoveritulppaan sairastuvat ovat suuressa kuolemanvaarassa sairastumista seuraavan vuoden ajan, mutta riski näyttäisi säilyvän jopa vuosikymmeniä. Potilaat kuolevat yleensä uusiin keuhko- ja laskimotukoksiin, tanskalaistutkimuksen tulokset osoittavat.

Tanskalaisten tutkimus on tervetullut, sillä laskimotukosten pitkäaikaiset vaikutukset potilaiden kuolleisuuteen ovat jääneet vähälle huomiolle.

Tulosten perusteella syvän laskimotukoksen saaneiden riski menehtyä sairastumista seuraavan kuukauden aikana on yli viisi kertaa suurempi ja keuhkoveritulpan saaneiden yli 80 kertaa suurempi kuin samanikäisten yleensä.

Kun tarkastelu laajennettiin kattamaan koko kolmekymmenvuotinen seuranta, laskimoveritulpan saaneiden kuolleisuus oli puolitoista kertaa ja keuhkoveritulpan saaneiden lähes kolme kertaa suurempaa kuin muun väestön.

Vuosien varrella laskimoveritulppapotilaiden kuolleisuus pysyi jokseenkin samana, mutta keuhkoveritulppaan sairastuneiden ennuste parantui huomattavasti, tulokset osoittavat.

Tutkimus perustui 130 000 potilaan rekisteritietoihin. Potilaat olivat sairastuneet ensimmäistä kertaa syvään laskimotukokseen tai keuhkoveritulppaan vuosina 1980–2011. Potilaita verrattiin 640 000 terveeseen samanikäiseen vertailuhenkilöön.

Tulokset julkaistiin Circulation-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2014;130:829–836)
http://circ.ahajournals.org/content/130/10/829.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje