Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Munuaiskivet harvinaisempia paljon kahvia juovilla

Munuaiskivet harvinaisempia paljon kahvia juovilla

Kahvin juominen saattaa suojata munuaiskivien kehittymiseltä, tuore italialaisyhdysvaltalainen tutkimus vihjaa. Tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä kahvi lisää kalsiumin erittymistä virtsaan, mikä voi edistää munuaiskivien muodostumista.

Tutkijoiden tulokset perustuvat kolmen suuren tutkimuksen aineistoihin, jotka yhteensä koostuvat 220 000 aikuisen terveystiedoista. Kahdeksanvuotisen seurannan aikana 5 000 osallistujaa sairastui munuaiskivitautiin.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot kahvinjuonnista ja sairastumisista, he havaitsivat sairastumisriskin noin kolmanneksen pienemmäksi osallistujilla, jotka joivat eniten kahvia. Vertailukohtana olivat vähiten kahvia juovat. Yhteys pysyi senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin osallistujien ikä, paino, nesteiden saanti ja monet muut tuloksiin mahdollisesti vaikuttavat tekijät.

Munuaiskivi- eli virtsakivitauti aiheuttaa kipuja alaselässä, kyljessä ja alavatsassa. Kivet syntyvät kalkista ja suoloista, joita on virtsassa, ja ne voivat kehittyä mm. munuaisaltaaseen tai virtsajohtimiin. Yleensä munuaiskivet murskataan sähkömagneettisia aaltoja hyödyntävällä laitteella, mutta ne voidaan myös leikata. Munuais- ja virtsakivistä kärsii elämänsä aikana noin 5–15 prosenttia väestöstä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2014;doi:10.3945/ajcn.114.089987)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2014/09/30/ajcn.114.089987.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje