Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Humalajuominen voi heikentää nuorten miesten spermanlaatua

Humalajuominen voi heikentää nuorten miesten spermanlaatua

Runsaasti alkoholia käyttävät ja itsensä humalaan juovat nuoret miehet saattavat tietämättään heikentää spermansa laatua. Yhteys alkaa näkyä jo viisi viikoittaista alkoholiannosta juovilla, mutta voimistuu huomattavasti kulutuksen kasvaessa.

Tulokset perustuvat tanskalaistutkimukseen, jossa alkoholinkäytöstä kyseltiin 1 200 kutsuntaterveystarkastuksessa käyneeltä 18–28-vuotiaalta. Miehiltä otettiin myös sperma- ja verinäytteet.

Tutkijat havaitsivat terveiden siittiöiden määrän ja siittiöiden kokonaismäärän laskevan sitä enemmän mitä suurempaa miehen alkoholinkulutus oli. Lisäksi testosteronin pitoisuus oli suurentunut miehillä, jotka olivat käyttäneet runsaasti alkoholia edellisen viikon aikana.

Yhteys oli vahvin miehillä, jotka joivat yli 25 alkoholiannosta viikoittain, mutta kaikista voimakkain se oli todellisilla suurkuluttajilla, jotka joivat yli 40 annosta viikossa. Heidän näytteissään oli kolmanneksen vähemmän siittiöitä kuin 1–5 alkoholiannosta viikossa juovien näytteissä.

Tanskalaisten tutkimus on tiettävästi ensimmäinen tutkimus, jossa nuorten miesten spermanlaadun ja alkoholinkäytön yhteys on todennettu, mutta tulokset eivät vielä riitä osoittamaan, että sperma heikkenee suoraan alkoholin takia. On yhtälailla mahdollista, että paljon alkoholia käyttävät nuoret miehet elävät muutenkin epäterveellisemmin, mikä heikentää spermanlaatua.

Tulokset julkaistiin BMJ Open -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ Open 2014M4:e005462)
http://bmjopen.bmj.com

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje