Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sokerin ahmiminen voi altistaa ientulehduksille

Sokerin ahmiminen voi altistaa ientulehduksille

Paljon sokeroituja juomia ja ruokia syövät saattavat sairastua muita helpommin hampaan kiinnityskudoksen tulehdukseen, tuore brasilialaistutkimus osoittaa.

American Journal of Clinical Nutrition -lehden julkaisemat tulokset osoittavat hampaan kiinnityskudoksen tulehduksen eli parodontiitin olevan lähes kaksi kertaa yleisempi potilailla, joiden ruokavaliossa on paljon lisättyjä sokereita kuin potilailla, jotka syövät vain vähän lisättyä sokeria.

Tulokset eivät paljasta mistä yhteys johtuu, mutta mahdollinen selitys voi olla kehon tulehdustilat, jotka on liitetty kovaan sokerin syömiseen sekä parodontiittiin ja sille altistaviin sairauksiin. Runsaasti sokeria nauttivien suuhygienia saattaa myös olla heikolla tolalla, mikä altistaa kiinnityskudoksen tulehduksille.

Parodontiittia potevat sairastuvat muita helpommin aivohalvauksiin ja sydänsairauksiin. Jos runsas sokerin syöminen vahvistuu parodontiitin riskitekijäksi lisätutkimuksissa, se todennäköisesti kasvattaa myös näitä terveysriskejä.

Tutkimuksessa käytettiin 2 400 yhdysvaltalaisen 18–25-vuotiaan terveystietoja, jotka oli kerätty suuressa NHANES III -tutkimuksessa. Osallistujille tehtiin hammastarkastus ja heidän ruokavalionsa selvitettiin kyselyllä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2014;DOI:10.3945/ajcn.114.089656)
http://ajcn.nutrition.org/content/100/4/1182.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje