Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakointi, lihavuus ja diabetes aikaistavat liikuntavaikeuksia 20 vuodella

Tupakointi, lihavuus ja diabetes aikaistavat liikuntavaikeuksia 20 vuodella

Australialaistutkijoiden mukaan tupakointi, lihavuus ja diabetes ovat merkittäviä liikuntavaikeuksien riskitekijöitä. Näiden riskitekijöiden avulla voi myös ennustaa ketkä keski-ikäiset todennäköisesti kärsivät liikuntavaikeuksista eläkkeellä.

Tulosten perusteella viisikymppiselle henkilölle ilmaantuu liikuntavaikeuksia ja -rajoitteita kaksi kertaa todennäköisemmin, jos hän sairastaa diabetesta tai tupakoi, ja kolme kertaa todennäköisemmin, jos hän on lihava. Tämä havaittiin 10–17 vuoden seurannan aikana. Liikuntavaikeuksia kehittyi naisille enemmän kuin miehille.

Havaintojensa perusteella tutkijat laskivat, että liikakiloista kärsivät tupakoivat diabeetikot ovat 45-vuotiaana samanlaisessa liikuntaongelmien vaarassa kuin 65-vuotiaat, joilla ei ole yhtäkään kyseisistä riskitekijöistä.

Australialaisten tulokset eivät paljasta jäisivätkö liikuntavaikeudet kehittymättä, jos riskiryhmäläiset lopettaisivat tupakoinnin ja alkaisivat laihduttaa, mutta todennäköisesti niin kävisi ainakin osalle.

Tulokset julkaistiin Journal of Epidemiology and Community Health -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Epidemiology and Community Health 2014;DOI:10.1136/jech-2014-204456)
http://jech.bmj.com/content/early/2014/09/12/jech-2014-204456.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje