Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Psykoosilääkitykset voivat vähentää väkivaltarikoksia

Psykoosilääkitykset voivat vähentää väkivaltarikoksia

Psykoosilääkitykset auttavat moniin mielensairauksiin, mutta ne saattavat myös vähentää väkivaltarikoksia, tuore ruotsalaistutkimus osoittaa.

Ruotsalaisten havainnot perustuvat tutkimukseen, jossa selvitettiin 82 000 potilaan tekemät väkivaltarikokset ennen ja jälkeen lääkityksiä. Tarkastelu rajattiin psykoosilääkkeisiin sekä litiumiin ja muihin mielialantasaaja-lääkkeisiin.

Vuosina 2006–2009 runsaat 40 000 ruotsalaismiestä ja 42 000 naista aloitti psykoosi- tai mielialantasaajalääkityksen. Miehistä 6,5 prosenttia ja naisista 1,5 prosenttia tuomittiin väkivaltarikoksesta.

Verrattuna aikaan, jolloin he eivät olleet lääkityksellä, potilaat tekivät väkivaltarikoksia 45 prosenttia vähemmän psykoosilääkitysten aikana. Sama yhteys havaittiin mielialantasaajalääkityksellä olevilla, mutta vain jos lääkkeillä hoidettiin kaksisuuntaista mielialahäiriötä.

Väkivaltarikosten lisäksi myös muut rikokset vähenivät psykoosilääkitysten aikana, tutkijat havaitsivat.

Tulokset eivät osoita, että muutokset rikosten määrässä johtuivat vain ja ainoastaan potilaiden lääkityksistä, mutta se vaikuttaa hyvin todennäköiseltä. Aiemmissa tutkimuksissa psykoosilääkitykset ovat mm. vähentäneet skitsofreniaa sairastavien aggressiivisuutta.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Lancet-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2014;384:1206–1214)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2814%2960379-2/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje