Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kalan syöminen saattaa suojata kuuloa

Kalan syöminen saattaa suojata kuuloa

Säännöllisesti kalaa syövät saattavat säästyä kuulovaikeuksilta muita todennäköisemmin, tuore yhdysvaltalaistutkimus vihjaa.

Suotuisa yhteys havaitaan, kun kalaa syö vähintään kahdesti viikossa. Verrattuna korkeintaan kerran kuussa kalaa syöviin 2–4 kertaa viikossa kalaa nauttiville kehittyy kuulonheikentymä noin viidenneksen epätodennäköisemmin.

Tutkijat selvittivät erikseen monien eri kalojen ja kuulonheikentymän yhteyksiä ja sama vaikutus liittyi kaikkiin kaloihin, kunhan niitä söi säännöllisesti. Sama havaittiin analyysissa, jossa keskityttiin pitkäketjuisten, monityydyttymättömien omega-3-rasvahappojen saantiin. Eniten omega-3-rasvoja ravinnostaan saaville kehittyi kuulovamma noin viidenneksen harvemmin kuin niitä vähiten saaville.

Tulokset viittaavat kalan ja omega-3-rasvahappojen ehkäisevän kuulon heikentymistä, mutta tämän tutkimuksen perusteella on vaikea sanoa, miten suurelta osin yhteys selittyy kalaa paljon syövien muilla elintavoilla ja ominaisuuksilla.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Siinä käytettiin laajan sairaanhoitajien terveystutkimuksen aineistoja. Vuodet 1991–2009 kestäneen tutkimuksen aikana 65 000 osallistujasta 11 000:lle kehittyi kuulonheikentymä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2014;DOI:10.3945/ajcn.114.091819)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2014/09/10/ajcn.114.091819.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje