Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Migreeniä sairastavilla tavallista enemmän Parkinsonin tautia

Migreeniä sairastavilla tavallista enemmän Parkinsonin tautia

Migreeniä ja etenkin aurallista migreeniä potevat keski-ikäiset saattavat yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan sairastua Parkinsonin tautiin muita todennäköisemmin. Riski ei kuitenkaan ole kovin suuri.

Yhdysvaltalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa Neurology-lehdessä, ja ne osoittavat aurallista migreeniä potevien sairastuvan Parkinsonin tautiin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin samanikäisten, joilla ei ole toistuvia pääkipuja.

Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että tuhannesta keski-ikäisestä migreenipotilaasta 24 sairastui Parkinsonin tautiin seuraavien 25 vuoden aikana, kun pääkivuttomista sairastui 11 tuhannesta. Myös yksittäiset Parkinsonin taudin oireet olivat aurallista migreeniä potevilla yleisempiä ja heillä oli usein enemmän Parkinson-diagnoosin saaneita sukulaisia.

Migreenin ja Parkinsonin taudin yhteys pitää vielä varmistaa uusissa tutkimuksissa, mutta aiempien tutkimusten valossa yhteys on mahdollinen. Migreenejä potevat ovat mm. tavallista alttiimpia aivoverenkierron häiriöille ja heidän aivoissaan on myös pieniä rakenteellisia muutoksia tai vaurioita enemmän kuin terveiden aivoissa, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimukseen osallistui 5 600 yhdysvaltalaista, jotka olivat 33–65-vuotiaita kaksikymmentäviisivuotisen seurannan alussa.

Parkinsonin tautia sairastaa noin kymmenentuhatta suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa mm. vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–80-vuotiailla.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2014;doi:10.1212/WNL.0000000000000840)
http://www.neurology.org/content/early/2014/09/17/WNL.0000000000000840.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje