Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Terapia on lääkkeitä tehokkaampi ahdistuksen lievittäjä

Terapia on lääkkeitä tehokkaampi ahdistuksen lievittäjä

Ahdistuneisuushäiriöitä hoidetaan yleensä lääkkeillä, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan käyttäytymisterapia olisi tehokkaampi ja kestävämpi hoito. Lääkkeistä on silti niistäkin apua etenkin, jos terapiaa ei ole saatavilla.

Yhdysvaltalais-brittiläisen tutkijaryhmän tulokset perustuvat 101 aikaisemman tutkimuksen yhteisanalyysiin, joka koostuu 13 000 potilaan tiedoista. Osallistujista 4 000 oli saanut terapiaa ja loppuja oli hoidettu lääkkeillä.

Terapiaan ja etenkin käyttäytymisterapiaan päässeet potilaat paranivat selvästi todennäköisemmin kuin masennuslääkityksillä hoidetut, tulokset osoittivat. Terapian avulla ahdistus myös pysyy paremmin kurissa hoidon jälkeen. Lääkkeitä käyttävien oireet sen sijaan palaavat vähitellen, jos lääkitys päättyy. Terapian ja lääkkeiden yhdistelmä ei ollut pelkkää terapiaa tehokkaampi.

Tutkijat pitävät tuloksiaan osoituksena terapian tehokkuudesta ja paremmuudesta ahdistuneisuushäiriöiden hoidossa. Jos terapiaa ei ole saatavilla tai se ei toimi, lääkkeet ovat hyvä vaihtoehto. Varsinkin serotoniinin takaisinoton estäjät näyttäisivät toimivan ahdistuneisuushäiriöön.

Tulokset julkaistiin Lancet Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Psychiatry 2014)
http://www.thelancet.com/journals/lanpsy/onlinefirst

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje