Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kaihi ei esty E-vitamiinilla

Kaihi ei esty E-vitamiinilla

Monien ravintoaineiden on ajateltu ehkäisevän kaihi-silmäsairautta, mutta tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella ainakaan E-vitamiinilla ja seleenillä ei ole tällaista suotuisaa vaikutusta.

E-vitamiinin ja myös seleenin mahdollisesta tehosta kaihin ehkäisyssä on saatu viitteitä lähinnä havainnoivissa ei-kokeellisissa tutkimuksissa, mutta laadukkaammissa satunnaistetuissa tutkimuksissa yhteydet ovat jääneet löytymättä.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat suureen SELECT-tutkimukseen ja 11 000 miehen kuusivuotiseen seurantaan. Tutkimuksen ajan miehet söivät päivittäin seleenilisiä, E-vitamiinilisiä, niiden yhdistelmää tai lumevalmisteita.

Tutkimuksen aikana hieman alle 400 miestä sairastui kaihiin, mutta tapaukset jakaantuivat tasaisesti kaikkiin ryhmiin riippumatta siitä, mitä valmisteita miehet olivat käyttäneet.

Yhdysvaltalaisten tulokset viittaavat vahvasti siihen, ettei päivittäinen E-vitamiinin tai seleenilisien syöminen ehkäise kaihin kehittymistä. E-vitamiini- ja seleenilisiä ei pitäisi muutenkaan syödä ilman hyvää syytä, sillä ne voivat suurentaa mm. eturauhassyövän vaaraa osalla miehistä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Ophthalmology 2014;DOI:10.1001/jamaophthalmol.2014.3478)
http://archopht.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1905282#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje