Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Luonnonkatastrofit voivat lisätä mielenterveysongelmia

Luonnonkatastrofit voivat lisätä mielenterveysongelmia

Maanjäristykset ja muut luonnonkatastrofit voivat seurauksineen järkyttää mieltä niin pahasti, että monet sairastuvat masennukseen tai ahdistuneisuushäiriöön. Uusiseelantilaistutkijoiden havainnot korostavat kriisiavun tärkeyttä suurten katastrofien jälkeen.

Tutkijoille tarjoutui mahdollisuus tutkia aihetta, kun puolet heidän pitkäaikaiseen tutkimukseensa osallistuvista altistui vuosina 2010–2011 voimakkaille maanjäristyksille Uudessa-Seelannissa.

Tutkijat havaitsivat maanjäristyksille asuinseuduillaan altistuneiden sairastuvan myöhemmin mielenterveyden häiriöihin 40 prosenttia todennäköisemmin kuin osallistujien, jotka eivät asuneet järistysalueilla. Hieman alle tuhannesta osallistujasta puolet altistui maanjäristyksille.

Vakava masennus, ahdistuneisuushäiriöt ja stressioireyhtymä olivat yleisimmät mielenterveyshäiriöt. Myös tupakointi ja nikotiiniriippuvuus yleistyivät. Kaiken kaikkiaan maanjäristykselle altistuminen selitti 10–13 prosenttia kaikista 35-vuotiaiden osallistujien mielenterveysongelmista tässä aineistossa, tutkijat arvioivat.

Uudessa-Seelannissa on runsaasti maanjäristyksiä, mutta harvat niistä ovat voimakkaita. Vuosina 2010–2011 sattui kuitenkin kolme erittäin voimakasta ja tuhoisaa järistystä, joista viimeisessä menehtyi lähes 200 ihmistä.

Tutkimus julkaistiin Jama Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Psychiatry 2014;71:1025–1031)
http://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1888682#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje