Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Vyötärölihavuus yleistynyt Yhdysvalloissa entisestään

Vyötärölihavuus yleistynyt Yhdysvalloissa entisestään

Yhdysvaltalaisten vyötäröt jatkavat kasvuaan, vaikka muilla tavoin mitattu lihavuus ei välttämättä ole yleistynyt entistä tahtia. Vyötärölihavuus on merkittävä terveysriski ja altistaa mm. diabetekselle.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat laajan NHANES-terveystutkimuksen aineistoihin, jotka kerättiin vuosina 1999–2000 ja 2011–2012. Vyötärön ympärysmitat saatiin 32 000 yli 20-vuotiaalta.

Tutkittavien vyötäröt kasvoivat tasaisesti halki seurannan. Miesten vyötärönympärykset kasvoivat keskimäärin kaksi senttimetriä ja naisten melkein neljä senttimetriä.

Vuosina 1999–2000 vyötärölihavuuden kriteerit täytti 46 prosenttia osallistujista, mutta heidänkin määränsä kasvoi vuosien varrella. Vuosina 2011–2012 heitä oli jo 54 prosenttia. Vyötärölihavuus oli naisilla yleisempää kuin miehillä. Vyötärölihavuus tarkoittaa miehillä yli 100 senttimetrin ja naisilla yli 90 senttimetrin vyötärönympärystä.

Samaa aineistoa on käytetty tutkimuksissa, joissa lihomista on mitattu painoindeksillä, ja niiden perusteella yhdysvaltalaisten lihavuusepidemia olisi hidastunut tai pysähtynyt. Nyt julkaistujen tulosten valossa lihavuus ja sen aiheuttamat terveysongelmat eivät ole vähentymässä.

Suomessa vyötärölihavuuden kriteerit täyttää ainakin kolmannes yli 30-vuotiaista. Vyötärölihavuus tarkoittaa ylipainon kertymistä keskivartaloon, missä suuri osa rasvasta kertyy vatsaontelon sisään niin sanotuksi viskeraaliseksi rasvaksi. Diabeteksen lisäksi vyötärölihavuus altistaa mm. verenpainetaudille, sydänsairauksille ja uniapnealle.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2014;DOI:10.1001/jama.2014.8362)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1904816

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje