Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakka, vähäinen liikunta ja ylipaino aikaistavat dementiaa ja kuolemaa

Tupakka, vähäinen liikunta ja ylipaino aikaistavat dementiaa ja kuolemaa

Epäterveelliset elintavat voivat australialaistutkimuksen mukaan paitsi lyhentää elinikää myös aikaistaa dementian ja sitä lievempien muistiongelmien alkua.

Australialaisten tulosten perusteella tupakointi lyhentää iäkkäiden miesten elinikää noin 4 vuodella ja naisten noin 6 vuodella. Vähäinen liikunta vie arviolta 2,5 ja 3 vuotta ja lihavuus noin 1–2 vuotta.

Välttämällä minkä tahansa näistä kolmesta riskitekijästä voi elää pidempään ja sairastua muistiongelmiin myöhemmin. Välttämällä kaikki kolme riskitekijää muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentyminen alkaa noin 3,5 vuotta myöhemmin, tutkijat arvioivat.

Tutkimuksessa hyödynnettiin iäkkäiden terveyttä ja sairauksia tutkivan DYNOPTA-tutkimusprojektin aineistoja, jotka koostuvat yli 50 000:n 45–103-vuotiaan seurantatiedoista. Tässä tutkimuksessa käytettiin runsaan 8 000 osallistujan tietoja.

Tulokset julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(International Journal of Epidemiology 2014;DOI:10.1093/ije/dyu170)
http://ije.oxfordjournals.org/content/early/2014/08/22/ije.dyu170.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje