Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Esidiabetes saattaa suurentaa syöpävaaraa

Esidiabetes saattaa suurentaa syöpävaaraa

Varsinaista diabetesta lievemmät glukoosiaineenvaihdunnan ongelmat saattavat altistaa monelle syövälle, tuore kiinalaistutkimus osoittaa. Yhteys koskee etenkin maksa-, vatsa-, suoliston ja kohdun limakalvon syöpiä.

Esidiabetes tarkoittaa glukoosiaineenvaihdunnan ongelmia, jotka eivät vielä johda diabetes-diagnoosiin, mutta ovat sitä hyvin lähellä. Merkittävä osa esidiabeteksen kriteerit täyttävistä sairastuu myöhemmin diabetekseen.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 16 aikaisemman tutkimuksen ja lähes 900 000 potilaan tietoihin, ja niiden perusteella esidiabetesta potevien riski sairastua syöpään on 15 prosenttia suurempi kuin henkilöiden, joiden glukoosiaineenvaihdunta on normaalitasolla. Valtaosa tutkimuksista oli tehty Euroopassa tai Yhdysvalloissa.

Kun tutkijat tarkastelivat yksittäisiä syöpiä, varsinkin vatsa- ja suolistosyöpä, maksasyöpä, haimasyöpä sekä rinta- ja kohdun limakalvon syöpä olivat yleisempiä esidiabetesta potevilla. Esidiabetes ei liittynyt eturauhassyöpään, keuhkosyöpään eikä munasarja-, keuhkoputki-, munuais- tai virtsarakkosyöpään.

Esidiabeteksen ja syövän yhteys on aiempien tutkimusten valossa ristiriitainen eikä mahdollisesta mekanismista ole varmuutta. Teoriassa glukoosiaineenvaihdunnan häiriöt voivat kuitenkin altistaa syövän kehittymiselle monella eri tavalla.

Jos kiinalaisten havainnot varmistuvat uusissa tutkimuksissa, esidiabetes voi osoittautua merkittäväksi ja kasvavaksi syövän riskitekijäksi. Pelkästään Yhdysvalloissa joka kolmas aikuinen täyttää esidiabeteksen kriteerit. Esidiabetes puhkeaa varsinaiseksi diabetekseksi noin 5–10 prosentilla potilaista.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Diabetologia-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetologia 2014;DOI:10.1007/s00125-014-3361-2)
http://www.diabetologia-journal.org/files/Huang.zip

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje