Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla D-vitamiinin saannista kannattaa huolehtia – voi pidentää elinikää

D-vitamiinin saannista kannattaa huolehtia – voi pidentää elinikää

Liian vähän D-vitamiinia saavat sairastuvat moniin sairauksiin muita helpommin, mutta tutkijat ovat epävarmempia siitä, mikä olisi terveyden kannalta paras D-vitamiinitaso. Jos tuoreen brittitutkimuksen tulokset pitävät paikkansa, paras pitoisuus on vähintään 90 nmol/l.

Cambridgen yliopiston tutkimuksessa selvitettiin seerumin D-vitamiinipitoisuuden ja kuolleisuuden yhteyksiä 13-vuotisen seurannan aikana. Tutkimukseen osallistui 14 000 brittiläistä 42–82-vuotiasta, joiden seerumin 25-OH-D-vitamiinitasot mitattiin tutkimuksen alussa.

Tutkijat havaitsivat kuolleisuuden suurimmaksi ryhmässä, jonka veren D-vitamiinipitoisuus oli alle 30 nmol/l, joka täyttää D-vitamiinin vajauksen kriteerit. Heihin verrattuna riski kuolla seurannan aikana oli 15–35 prosenttia pienempi osallistujilla, joiden D-vitamiinipitoisuus oli suurempi.

Tässä tutkimuksessa pienimmässä kuolemanvaarassa olivat osallistujat, joiden veren D-vitamiinipitoisuus oli 90 nmol/l tai enemmän. Joissain tutkimuksissa korkeat D-vitamiinitasot on yhdistetty terveysriskeihin, mutta tässä tutkimuksessa sellaisista ei löytynyt viitteitä. Toisaalta D-vitamiinipitoisuus oli yli 120 nmol/l vain prosentilla osallistujista.

D-vitamiinitasojen ja vähäisemmän kuolleisuuden yhteys havaittiin senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin lukuisia elintapoihin ja osallistujien terveyteen liittyviä tekijöitä. Tutkijat selvittivät myös mihin aikaan vuodesta osallistujien D-vitamiinitasot oli mitattu ja ottivat sen huomioon analyysissaan.

Brittien tulokset vahvistavat käsitystä riittävän D-vitamiinin saannin tärkeydestä ja viittaavat sopivan veripitoisuuden olevan keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla vähintään 90 nmol/l. Tämä alkaa olla lähellä tasoa, joka havaitaan päiväntasaajan seuduilla asuvilla luonnostaan.

Suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia etenkin syys- ja talvisaikaan, jolloin veripitoisuudet jäävät keskimäärin tasolle 45 nmol/l.

Nykyisten suositusten mukaan lasten ja aikuisten D-vitamiinin saanti ruoasta tai vitamiinivalmisteista olisi hyvä olla ainakin 10 mikrogrammaa päivässä ja yli 75-vuotiailla tuplasti enemmän.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2014;DOI:10.3945/ajcn.114.086413)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2014/09/17/ajcn.114.086413.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje