Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Omega-3-rasvat saattavat ehkäistä ALS-tautia

Omega-3-rasvat saattavat ehkäistä ALS-tautia

Runsaasti monityydyttymättömiä omega-3-rasvahappoja ravinnostaan saavat saattavat säästyä ALS-lihassairaudelta muita todennäköisemmin. Yhdysvaltalaistutkijoiden havainto on mielenkiintoinen, sillä tällä hetkellä ALS-tautiin ei ole ehkäisykeinoja.

ALS- eli amyotrofinen lateraaliskleroosi on etenevä ja lopulta kuolemaan johtava motoneuronitauti, jota sairastavan lihaksisto vähitellen surkastuu ja rappeutuu. ALS-tautiin sairastuu vuosittain noin 120–150 suomalaista.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat yli miljoonan ihmisen terveystietoihin viidestä suuresta tutkimuksesta, joissa osallistujien ruokavaliot oli selvitetty. Osallistujista 995 sairastui ALS-tautiin seurantojen aikana.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot osallistujien ruokavalioista ja ALS-tapauksista, he huomasivat sairastumiset harvinaisemmiksi osallistujilla, jotka saivat ruokavaliostaan runsaasti omega-3-rasvahappoja. Eniten niitä saavat sairastuivat ALS-tautiin noin kolmanneksen epätodennäköisemmin kuin vähiten omega-3-rasvahappoja saavat.

Yhteys koski alfalinoleenihappoa, jota on etenkin kasviöljyissä, sekä kalaperäisiä omega-3-rasvahappoja. Omega-6-rasvahappojen saanti ei vaikuttanut ALS-riskiin.

Yhdysvaltalaisten tulokset ovat mielenkiintoisia, mutta ne pitää varmistaa uusissa tutkimuksissa ennen kuin omega-3-rasvojen voi todella sanoa ehkäisevän tai lykkäävän ALS-tautia. Vaikutus on mahdollinen, sillä omegarasvat ovat tarpeen aivoille, ja ne säätelevät mm. tulehduksellisia prosesseja.

Tutkimus julkaistiin Jama Neurology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Neurology 2014;71:1102–1110)
http://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1886776#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje