Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kuitupitoinen aamupala voi vähentää lapsen terveysriskejä

Kuitupitoinen aamupala voi vähentää lapsen terveysriskejä

Aamupalan joka aamu syövät lapset ovat brittitutkijoiden mukaan muita pienemmässä vaarassa sairastua tyypin 2 diabetekseen. Vähiten riskitekijöitä on lapsilla, joiden aamupalaan kuuluu kuitupitoisia ruoka-aineita.

Plos Medicine -tiedelehden julkaisemat tulokset perustuvat 4 100 koululaisen kyselyyn ja terveystutkimuksiin.

Kun tutkijat yhdistivät kaikki keräämänsä tiedot, he huomasivat yhteyden diabetesriskitekijöiden ja aamupalatapojen väliltä. Aamiaista joka päivä syövien paastoinsuliini ja veren glukoositasot olivat paremmat ja heillä oli vähemmän insuliiniresistenssiä kuin lapsilla, jotka eivät yleensä syöneet aamupalaa.

Vähiten riskitekijöitä oli lapsilla, joiden aamupalaan kuului runsaasti viljakuituja sisältäviä ruokia. Tämä havaittiin verrattuna esimerkiksi keksejä ja muita vähäkuituisia ruoka-aineita syöviin.

Tutkijat selvittivät kuinka paljon aamupalaan liitetyt terveysvaikutukset johtuivat lasten lihavuudesta ja perheen sosiaalisesta ja taloudellisesta asemasta, mutta yhteys selittyi näillä vain osittain.

Aiemmissa tutkimuksissa aamupalan terveelliset vaikutukset on todettu pääosin aikuisilla, mutta joitakin havaintoja on myös lapsista. Jos tulokset toistetaan lisätutkimuksissa ja aamupalan ja diabetesriskitekijöiden yhteys varmistuu, aamupalan suosion lisääminen voisi mahdollisesti pienentää monien lasten diabetesriskiä.

Uutispalvelu Duodecim
(Plos Medicine 2014;11:e1001703)
http://www.plosmedicine.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pmed.1001703#abstract1

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje