Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lentohenkilökunnalla on kaksinkertainen melanoomariski

Lentohenkilökunnalla on kaksinkertainen melanoomariski

Lentäjät ja muu lentohenkilökunta sairastuvat melanooma-ihosyöpään kaksi kertaa todennäköisemmin kuin väestö yleensä, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Tutkijat epäilevät riskin johtuvan tavallista suuremmasta altistuksesta auringon UVA-säteilylle.

Lentohenkilökunnan ihosyöpäriskistä on saatu viitteitä tätäkin ennen, mutta tulokset eivät ole olleet yksiselitteisiä. Nyt julkaistut tulokset perustuvat 19 tutkimuksen yhteisanalyysiin. Tutkimuksiin oli osallistunut yhteensä lähes 270 000 lentokoneissa työskentelevää.

Analyysin perusteella lentohenkilökunnan riski sairastua melanoomaan on noin kaksi kertaa suurempi kuin muun väestön. Lentäjät saattavat myös menehtyä melanoomaan muita todennäköisemmin, tulokset osoittavat.

Auringon UVA-säteily ei ole yhtä suuri ihosyöpäriski kuin UVB-säteily, mutta tutkimusten perusteella se läpäisee lentokoneiden ikkunalasit tehokkaammin kuin UVB. Auringon UV-säteily voimistuu tasaisesti mitä korkeammalle noustaan, joten lentohenkilökunnan altistus voi olla jopa kaksinkertaista verrattuna maan kamaralla työskenteleviin.

Tutkijat huomauttavat, että vaikka he epäilevät lentohenkilökunnan melanoomariskin johtuvan UVA-säteilystä, heidän tutkimuksestaan ei voi päätellä, mistä riski oikeasti johtuu. Työperäisen altistumisen lisäksi elintavat ja moni muu seikka voivat selittää tulokset, he kirjoittavat.

Melanooma on yleistynyt nopeasti länsimaissa viimeisimpien vuosikymmenten aikana. Suomessa siihen sairastuu vuosittain yli 1300 henkilöä. Melanooman riski on suuri etenkin paljon auringonvalossa aikaa viettävillä herkästi ihonsa polttavilla. Myös runsasluomisuus lisää riskiä.

Tutkimus julkaistiin Jama Dermatology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Dermatology 2014;DOI:10.1001/jamadermatol.2014.1077)
http://archderm.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1899248#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje