Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Dementiapotilaiden lääkityksissä olisi usein karsittavaa

Dementiapotilaiden lääkityksissä olisi usein karsittavaa

Pitkälle edennyttä dementiaa sairastaville annetaan usein lääkkeitä, jotka eivät todennäköisesti auta heitä lainkaan. Monista lääkkeistä he saattavatkin saada vain haittavaikutukset, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Jama Internal Medicine -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 5 400 hoitokodissa asuvan pitkälle edennyttä dementiaa sairastavan lääketietoihin.

Analyysin perusteella monia potilaita lääkittiin esimerkiksi antikoliiniesteraasi- tai memantiinilääkkeillä, joita käytetään varhaisen Alzheimerin taudin hoidossa, mutta joiden hyödyt pitkälle edennyttä dementiaa sairastaville ovat vähäisiä tai olemattomia. Myös statiini-kolesterolilääkitykset olivat yleisiä, vaikka ne todennäköisesti eivät auta näitä potilaita lainkaan.

Antikoliiniesteraasi- ja memantiinilääkkeet sekä statiinit saattavat aiheuttaa monenlaisia haittavaikutuksia, mm. huimausta, rytmihäiriöitä ja lihasongelmia, jotka hyötyjen puuttuessa voivat jäädä ainoiksi vaikutuksiksi potilaille. Turhien lääkitysten lopettaminen todennäköisesti parantaisikin potilaiden elämänlaatua ja toisi myös säästöjä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Internal Medicine 2014;DOI:10.1001/jamainternmed.2014.4103)
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1901117#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje