Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Vyötärölihavuus ehkä muuta lihavuutta suurempi verenpaineen nostaja

Vyötärölihavuus ehkä muuta lihavuutta suurempi verenpaineen nostaja

Liikakilot nostavat verenpainetta, tutkimuksista tiedetään, mutta yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan pahin syyllinen saattaa olla vyötärölle tai tarkemmin sanottuna sisäelinten ympärille kertyvä rasva.

Havainto on mielenkiintoinen, sillä sisäelinten ympärille kertyvän ns. viskeraalisen rasvan ei ole aiemmin osoitettu olevan erityinen verenpainetaudin riskitekijä, vaikka se on yhdistetty monien muiden sairauksien kehittymiseen. Nyt julkaistut tulokset perustuvat 900 potilaan seitsenvuotiseen seurantaan.

Seurannan aikana korkea verenpaine kehittyi etenkin osallistujille, joiden painoindeksi oli korkea, tutkijat havaitsivat. Tulokset kuitenkin muuttuivat sen jälkeen, kun tutkijat huomioivat mihin kohti kehoa liikakilot olivat kertyneet. Tällöin vain suuri viskeraalisen rasvan määrä liittyi verenpaineen kohoamiseen, tutkijat havaitsivat.

Kaikkein todennäköisimmin verenpainetauti kehittyi osallistujille, joille rasvaa oli kertynyt vatsaontelon taakse ja munuaisten ympärille. Havainto on uusi ja viittaa munuaisten ympärille kertyvän rasvan mahdollisesti lisäävän verenpainetaudin vaaraa.

Tulokset julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä. Joka neljäs osallistuja sairastui verenpainetautiin seurannan aikana.

(Journal of the American College of Cardiology 2014)
http://content.onlinejacc.org/issue.aspx?journalid=101&issueid=930699&direction=P

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje