Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liika suolan syöminen saattaa pahentaa MS-taudin oireita

Liika suolan syöminen saattaa pahentaa MS-taudin oireita

Suolan käytön vähentäminen saattaisi vähentää monen MS-tautia sairastavan oireita. On myös mahdollista, että suolan käyttö vaikuttaa MS-taudin etenemisvauhtiin, tuore argentiinalaistutkimus osoittaa.

Tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta niiden perusteella MS-taudin oireet pahenivat noin 3–4 kertaa todennäköisemmin potilailla, joiden suolan saanti oli runsasta kuin potilailla, jotka käyttivät suolaa vähänlaisesti.

Paljon suolaa käyttävien aivoissa oli lisäksi enemmän MS-tautipesäkkeitä ja niitä myös kehittyi lisää todennäköisemmin kuin vähän suolaa käyttäville.

Suolan saantia arvioitiin mittaamalla natriumin pitoisuus virtsanäytteistä. Ruokasuolaksi muutettuna osallistujat söivät keskimäärin 10 grammaa ruokasuolaa päivässä. Vähiten suolaa käyttäneet söivät alle 5 grammaa suolaa päivässä ja eniten syövät yli 12 grammaa.

Argentiinalaisten tulokset viittaavat runsaan suolan saannin mahdollisesti lisäävän MS-taudin oireita ja nopeuttavan taudin kulkua, mutta tutkimus ei pysty aukottomasti osoittamaan, ettei yhteys selity jollain kolmannella seikalla. On esimerkiksi mahdollista, että MS-taudin eteneminen tai lääkitykset vaikuttavat natriumin erittymiseen virtsaan.

Tutkimuksessa ei myöskään huomioitu osallistujien ruokavaliota eikä monia muitakaan tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia seikkoja. Liiallinen suolan käyttö lisää kuitenkin lukuisten sairauksien vaaraa, joten sen käyttö kannattaa joka tapauksessa pitää vähäisenä. Suomalaiset syövät keskimäärin 10 grammaa suolaa päivittäin eli tuplasti enemmän kuin suositellaan.

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Tautia sairastavan keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat mm. halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia. Sairauden syytä ei tunneta, mutta muun muassa lapsuuden virusinfektioita on epäilty. Myös perimällä on osansa sairastumisessa.

Tulokset julkaistiin Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry -lehdessä. Tutkimukseen osallistuneita 70 MS-tautipotilasta seurattiin keskimäärin kahden vuoden ajan. Tulokset varmistettiin 52 MS-potilaan vertailuryhmässä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry 2014;DOI:10.1136/jnnp-2014-307928)
http://jnnp.bmj.com/content/early/2014/07/23/jnnp-2014-307928.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje