Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Entistä useampi matkaa Sveitsiin avustetun kuoleman takia

Entistä useampi matkaa Sveitsiin avustetun kuoleman takia

Toisin kuin valtaosassa maailman maista Sveitsin lait sallivat armokuolemassa avustamisen. Tämän vuoksi Sveitsiin hakeutuu muista maista paljon potilaita, jotka haluavat lopettaa kärsimyksensä, mutta eivät saa siihen apua kotimaassaan.

Hiljattain tehdyn selvityksen mukaan ulkomaisten potilaiden määrä on Sveitsissä kaksinkertaistunut lähivuosina. Vuosina 2008–2012 hieman yli 600 ulkomaalaista päätyi avustettuun armomurhaan Sveitsissä, tulokset osoittavat. Heidän keski-ikänsä oli 69 vuotta, mutta joukossa oli myös paljon nuorempia potilaita.

Puolet potilaista oli kärsinyt pahoista neurologisista oireista kuten halvaantumisesta, motoneuronitaudista, Parkinsonin taudista tai MS-taudista. Syöpä ja reumaattiset sairaudet olivat seuraavaksi yleisimmät sairaudet. Monella potilaalla oli useita sairauksia.

Armokuolemassa avustetut olivat 31 eri maasta, mutta merkittävä osa heistä oli kotoisin Iso-Britanniasta tai Saksasta. Käytännössä kaikki avustetut armokuolemat tehtiin Dignitas-järjestön klinikalla.

Ilmiö on herättänyt monet maat pohtimaan suhtautumistaan avustettuun kuolemaan, ja mm. Iso-Britanniassa lakimuutoksesta on jo tehty esitys. Nykyisellään Sveitsin lisäksi Hollanti, Luxemburg, Belgia sekä muutama Yhdysvaltojen osavaltio sallivat avustetun itsemurhan tietyin rajoituksin.

Tuloksista uutisoi British Medical Journal.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2014;349:g5306)
http://www.bmj.com/content/349/bmj.g5306

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje