Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Muistiongelmat voivat ennakoida aivohalvausta

Muistiongelmat voivat ennakoida aivohalvausta

Muistin ja muiden niin sanottujen kognitiivisten ajatustoimintojen heikentyminen saattaa suurentaa riskiä sairastua aivohalvaukseen. Tuoreen tutkimuksen havainto on mielenkiintoinen, sillä aivohalvaukset on yhdistetty muistiongelmiin, mutta yhteyden ei ole vahvistettu kulkevan myös toiseen suuntaan.

Tutkimus julkaistiin Kanadan lääkäriliiton CMAJ-lehdessä, ja sen perusteella kognitiivisten mielentoimintojen heikentymää potevan riski sairastua mihin tahansa aivohalvaukseen on noin 40 prosenttia suurempi ja aivoinfarktiin peräti 65 prosenttia suurempi kuin terveen ikätoverin. Myös heidän riskinsä kuolla aivohalvaukseen on suurentunut.

Muun muassa korkea verenpaine, tulehdustilat ja verisuonten tukkeumat voivat aiheuttaa sekä kognitiivisia ongelmia että aivohalvauksia. Nämä yhteiset riskitekijät saattavat selittää nyt havaitun yhteyden. On myös mahdollista, että kognitiivisten mielentoimintojen heikentymä on osalla potilaista ensimmäisiä merkkejä aivohalvaukseen johtavista muutoksista, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimuksessa yhdistettiin 18 tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat yhteensä 120 000 potilaan terveystiedoista. Potilaista 7 800 oli sairastunut aivohalvaukseen.

Dementiaa lievempää muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymää potee yli 120 000 suomalaista. Aivohalvaukseen sairastuu vuosittain ainakin 14 000.

Uutispalvelu Duodecim
(CMAJ 2014;DOI:10.1503/cmaj.140147)
http://www.cmaj.ca/content/early/2014/08/25/cmaj.140147

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje