Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Yhdysvaltalaisnuorten sähkötupakkakokeilut yleistyneet hurjasti

Yhdysvaltalaisnuorten sähkötupakkakokeilut yleistyneet hurjasti

Entistä useammat yhdysvaltalaisnuoret kokeilevat sähkötupakkaa, vaikka ovat muuten täysin savuttomia. Sähkötupakkaa kokeilevat suhtautuvat muita positiivisemmin myös perinteisten savukkeiden polttamiseen, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Tulosten mukaan vuonna 2013 arviolta yli 260 000 yhdysvaltalaisnuorta kokeili sähkötupakkaa, kun vuonna 2011 kokeilijoita oli vain vajaat 80 000. Tutkimuksessa hyödynnettiin vuosina 2011, 2012 ja 2013 tehtyjä koululaiskyselyjä, joissa haastateltiin lähinnä yläasteikäisiä nuoria.

Savuttomista sähkötupakan kokeilijoista runsaat 40 prosenttia uskoi kokeilevansa myös perinteisiä savukkeita seuraavan vuoden aikana, mikä on noin kaksi kertaa enemmän kuin nuorista, jotka eivät olleet kokeilleet sähkötupakkaa. Myös tupakkamainoksia säännöllisesti ja useasta eri mediasta nähneet uskoivat tupakoivansa todennäköisemmin kuin muut.

Tulokset viittaavat siihen, että sähkötupakan kokeilu voi lisätä tupakointihaluja. On toisaalta mahdollista, että samat nuoret olisivat pitäneet tupakointia houkuttelevana ilman sähkötupakoitakin. Tutkijat toivovat, että sähkötupakoiden saatavuutta ja mainostamista nuorille rajoitettaisiin.

Suomessa sähkötupakoiden käyttö on suhteellisen vähäistä. Vuonna 2013 niitä käytti päivittäin tai satunnaisesti vain muutama prosentti aikuisista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan suomalaisnuorten sähkötupakkakokeilut ovat suhteellisen yleisiä, mutta vain harva nuori käyttää niitä päivittäin.

Tutkimuksesta uutisoi British Medical Journal.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2014;349:g5353)
http://www.bmj.com/content/349/bmj.g5353

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje