Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Diabeteksen yleistyminen uhkaa tuberkuloosin kitkemistä

Diabeteksen yleistyminen uhkaa tuberkuloosin kitkemistä

Aikuistyypin diabeteksen yleistyminen köyhissä ja keskituloisissa maissa saattaa huomattavasti haitata tuberkuloosin vastaista kamppailua. Arviolta 15 prosenttia aikuisten tuberkuloositapauksista liittyy jo diabetekseen, Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä julkaistut tutkimukset osoittavat. Tämä tarkoittaa noin miljoonaa tuberkuloositapausta joka vuosi.

Diabetes suurentaa riskin sairastua tuberkuloosiin kolminkertaiseksi, mutta myös heikentää tuberkuloosipotilaiden ennustetta. Tuberkuloosi puolestaan heikentää diabetesta sairastavien glukoositasapainoa.

Diabeteksen vaikutus tuberkuloosiin on suuri mm. Intiassa, Kiinassa, Etelä-Afrikassa, Indonesiassa, Pakistanissa ja monissa muissa maissa, joissa tuberkuloosi on yleinen. Intiassa aikuistyypin diabeteksen yleistymisen uskotaan jo hidastaneen tuberkuloosin vastaista kamppailua vuosina 1998–2008, vaikka samaan aikaan tuberkuloosin hoidossa tapahtui parannuksia.

Tutkijat uskovat tilanteen huonontuvan vielä nykyisestä varsinkin, kun diabetes hyvin todennäköisesti tulee yleistymään entisestään. Nykyarvioiden mukaan diabeetikoiden määrä tulee kasvamaan ainakin 50 prosentilla seuraavien kahdenkymmen vuoden aikana.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Diabetes & Endocrinology 2014)
http://www.thelancet.com/series/tuberculosis-and-diabetes

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje