Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lämmin sää lisää kihtioireita

Lämmin sää lisää kihtioireita

Kihtiä potevat oirehtivat etenkin kuumien ja kuivien päivien jälkeen, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Myös korkea ilmankosteus voi saada kihdin oireilemaan.

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat 630 kihtipotilaan tietoihin vuosilta 2003–2010, ja niiden perusteella kahden päivän lämmin jakso lisää kihtioireiden todennäköisyyttä noin 40 prosenttia verrattuna viileämpiin päiviin.

Ilmankosteus sekin saattoi vaikuttaa kihtiin, mutta yhteys oli hieman monimutkaisempi. Kihtioireet lisääntyivät sekä hyvin kuivina että hyvin kosteina päivinä. Eniten kihtipotilaat kuitenkin oireilivat kuumina ja kuivina päivinä.

Tulokset eivät paljasta mistä yhteydet johtuvat, mutta nivelten nestetilavuuden vaihtelu voi olla yksi syy, tutkijat kirjoittavat.

Kihti on kivulias nivelsairaus, joka johtuu virtsahapon eli uraatin kiteytymisestä niveliin ja joskus myös muihin kudoksiin. Muun muassa alkoholi, ylipaino ja puriineja sisältävä ruokavalio pahentavat oireita. Puriineja on etenkin eläinten nahassa ja sisäelimissä sekä äyriäisissä ja monissa palkokasveissa.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2014;180:372–377)
http://aje.oxfordjournals.org/content/180/4/372.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje