Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Parkinsonin tautia sairastavilla runsaasti mielenterveysongelmia

Parkinsonin tautia sairastavilla runsaasti mielenterveysongelmia

Parkinsonin tautiin sairastuvat potevat paljon masennusta, ahdistuneisuushäiriöitä ja muita mielenterveyshäiriötä. Ongelmat myös yleistyvät ajan kuluessa, Neurology-lehdessä julkaistut tulokset osoittavat.

Tutkimuksessa 420:aa juuri Parkinson-diagnoosin saanutta potilasta verrattiin 200 terveeseen verrokkiin.

Vertailu osoitti Parkinson-potilaiden potevan verrokkeja enemmän masennusta, uupumusta, apatiaa ja ahdistuneisuushäiriöitä. Vaikka masennus oli yleinen vaiva Parkinson-potilailla, vain joka kolmas masennusta potevista käytti masennuslääkkeitä.

Tulosten perusteella potilaiden apaattisuus ja psykoottiset oireet sekä impulssikontrollin häiriöt ja uneliaisuus myös yleistyivät seurannan kuluessa. Impulssikontrollin häiriöt ja uneliaisuus lisääntyivät tosin vain potilailla, jotka olivat aloittaneet Parkinsonin taudin hoidossa käytettävien dopamiinilääkkeiden käytön.

Tutkijat eivät löytäneet näyttöä muistin tai muiden kognitiivisten mielentoimintojen nopeammasta heikkenemisestä Parkinsonin tautia sairastavilla. Kognitiiviset kyvyt heikkenivät samaa tahtia sekä potilas- että verrokkiryhmässä.

Yhdysvaltalaistutkijoiden tulokset vahvistavat aiempia havaintoja Parkinson-potilaiden mielenterveysongelmista ja osoittavat monien potilaiden oireilevan jo sairauden alkuvaiheessa.

Parkinsonin tautia sairastaa noin kymmenentuhatta suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa mm. vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–80-vuotiailla.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2014;doi:10.1212/WNL.0000000000000801)
http://www.neurology.org/content/early/2014/08/14/WNL.0000000000000801.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje