Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kitarisaleikkaus voi kiihdyttää uniapnealapsen painonnousua

Kitarisaleikkaus voi kiihdyttää uniapnealapsen painonnousua

Uniapneaa potevat lapset usein parantuvat kita- ja nielurisojen leikkaamisella, mutta leikkaus voi vaikuttaa myös lasten painonkehitykseen.

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan lasten paino usein nousee leikkauksen jälkeen, mutta kaikille lapsille tästä ei ole lainkaan haittaa. Jo valmiiksi ylipainoisille painoa näyttäisi kuitenkin kertyvän helposti liikaa. Ennen leikkausta lievästi ylipainoisista joka toiselle liikakiloja kertyi niin, että heidän lihavuutensa paheni.

Obstruktiiviseen uniapneaan voi liittyä kasvun hidastumista, joten osalle lapsista painonnousu on tervetullutta. Ylipainoisten lapsipotilaiden painonkehitystä lääkärien olisi kuitenkin syytä seurata tarkoin leikkauksen jälkeen, jottei yhden ongelman ratkaiseminen aiheuta toista. Lihavuus myös altistaa uniapnealle.

Tutkimukseen osallistui 470 obstruktiivista uniapneaa potevaa 5–10-vuotiasta, joista puolet satunnaistettiin heti kita- ja nielurisaleikkaukseen ja puolet verrokkiryhmään, joka leikattiin vasta 7-kuukautisen seurannan jälkeen. Tulokset julkaistiin Pediatrics-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2014;134:282–289)
http://pediatrics.aappublications.org/content/134/2/282.abstract?sid=6a6b408b-30a6-4cdf-a3c4-d7230e7549b4

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje